Transformation af Sognefogedens Gård Et mødested for fællesskabet på landet

Kommende arrangementer foråret 2024

Køb billetter til "Dinoladen" via linket.

Vores kernefortælling

Sognefogedens Gård i Kare vil være et samlingspunkt og et fristed for folk, der søger fællesskabet, landsbylivet og det gode naboskab. Med konceptet ‘Kare-tid’, opfordrer vi til, at man sænker tempoet og fordyber sig i aktiviteter, der beriger ens hverdag. Med Gårdens fleksible og kreative rammer, vil vi benytte lokalerne efter vores individuelle behov med hensyn til interesser, aldersgruppe, og dagsformen. Der skal nemlig være plads til at nyde frirummet uden forpligtelser. I stedet for at tage til den nærmeste storby for at søge fællesskabet, eller sidde alene derhjemme og nørkle, drømmer vi om at kunne samles, spontant eller planlagt, med eller uden børn, en hverdagsaften eller en hel weekend, og kunne snakke med naboen, møde en ny person, eller hive en nysgerrig ven med.

Hvad er vi for en flok?

Kare er en landsby, der ligger i naturskønne omgivelser ved Randers Fjord. Landsbyen blev bygget op omkring 13 gårde, der lå tæt på vejen og dannede snævre hyggelige landsbyrum i byen, hvor gårdene aldrig er flyttet ud. I 2023 stoppede den sidste landmand i Kare, og igennem årene er gårdene enten gået i forfald eller er blevet brugt på andre måder: ved nogle er der blot stuehuset tilbage, en er blevet til en naturbørnehave, en stod ikke til at redde og er blevet til en fælles frugthave, og endnu en står ikonisk og flot tilbage: Sognefogedens Gård med sine røde mursten og støbejernsvinduer - og uendelige muligheder for transformation. Som en af de sidste gårde til at karakterisere den tæthed og intimitet, der var gældende i landsbyen gennem flere hundrede år, skal Sognefogedens Gård være knudepunktet for landsbyfællesskabet. Vores forening som blev dannet i 2023, består af vores bestyrelse, arbejdsgrupper og frivillige og er en blanding af børn, unge, ældre, familier, tilflyttere og herboende folk, og ved at være en blandet skare, sikrer vi også at de arrangementer vi skaber, kommer til at ramme den målgruppe, vi selv repræsenterer. Vi har skabt en stærk projektgruppe, der er gode til at følge vores eget tempo og ambitioner, hvor vi i tidligere sammenhænge har skabt et succesfuldt Traktørsted & Fjordmarked, der fejrer “Fjordens Dag”. Ved markedet i 2023, havde vi omkring 500 besøgende fra forskellige steder i Jylland, 12 lokale stadeholdere og 30 lagkager bagt af landsbyboerne. Som en glædelig nyhed her i starten af 2024, har vores forening rundet 100 betalende medlemmer, både børn og voksne. Vi er så heldige at have en arbejdsgruppe med 6 herrer som mødes hver torsdag og makker. Desuden har vi en børnehave i byen hvor samtlige 22 børn er medlemmer i vores børneklub “Sognerødderne”.

Hvad kan vi på 1000 kvadratmeter?

Projektet skaber en dynamisk ramme, herunder "Markedspladsen," et livligt centrum i en atriumgård, som er åben året rundt. “Karenegie Hall” er scenen for kulturelle begivenheder, mens “Loyen” fungerer som et alsidigt rum, hvor man både kan afholde foreningsmøder og babyrytmik.

Hvad er det vi vil?

Vi vil bevare livet på landet og dyrke landsbymiljøets nærhed. Vi vil skabe rammerne for, at generationer naturligt mødes og kommer tættere på hinanden. Vi vil rumme alle. For os, skal Sognefogedens Gård være stedet, der giver os plads til at være sammen.

Foreningen

Foreningen består pt. af 100 medlemmer. Heriblandt en børneforening kaldet "Sognerødderne" med 22 børn indskrevet. Derudover har vi en arbejdsgruppe bestående af en flok mænd med gode ideer og hænderne skruet rigtigt på, som lægger en masse arbejdstimer i transformationen af gården.

Hvad vi drømmer om.

Oversigt over Sognefogedens Gård

Karenegie Hall

Dette rum er scenen for kulturelle arrangementer som børneteater, hvor børnene kan klæde sig ud, synge karaoke i spotlightet, og opleve suset når familie og venner klapper af dem. Der skal også afholdes koncerter og foredrag. Der skal også opføres teater for voksne, gerne i samarbejde med lokale dilettant grupper.

Skaberiet

Skaberiet er et kreativt værksted for alle, inklusiv et keramikværksted støttet af LAG. Udover at rummet skal fungere som keramikværksted, skal det være så fleksibelt indrettet at det også kan bruges til andre grove håndværk, såsom trædrejerværksted, cementstøbning, upsyclings-værksted af diverse møbler, eller andet. Rummet bliver indrettet med borde lavet af genbrugstræ, taburetter og mobile reoler.

Loyen

Loyen vil fungere som et fleksibelt rum med plads til alt fra foreningsmøder og baby rytmik. Gulvet bliver et gammelt gymnastiksalsgulv, med de originale banestriber, og ribber på væggene. Bagerst i lokalet bliver der et magasin, hvor der kan opbevares stole og borde og redskaber. Fra Loyen kan man se ud til Diagonalstræde og Karenegie Hall.

Markedspladsen

Dette rum bliver hjertet i vores smukke kulturhus. Rummet bliver indrette i en atriumgård, som er åben året rundt. På denne lokation vil vi afholde vores årlige "Traktørsted og Fjordmarked", omgivet af grønne planter, siddepladser og kig til åben himmel. Rummet vil stå åbent til fri afbenyttelse så man kan sætte sig en solskinsdag med en bog og en kop kaffe. De gamle stålbjælker vil blive opgraderet med vinduer i hele tagfladen, så rummet kan blive opvarmet naturligt at solen.

Petras køkken

“Petras køkken” bliver centrum for madkultur og uddannelse, med potentiale for kurser og samarbejde med lokale madører. I køkkenet vil der desuden blive etableret et stort, fælles viktualierum, hvor kursister og byboere kan genoptage konceptet om frysehuse, og opbevare syltede grøntsager, saft og hjemmelavede marmelader.

Fonde og puljer som har støttet vores projekt

I forbindelse med årets Generalforsamling har vi fået udarbejdet en video som underbygger vores fine visualiseringer. Her kommer man på en lille tour rundt i hele bygningen og man kan få en fornemmelse af rummene - både hvordan de ser ud nu, og hvordan de potentielt kan se ud i fremtiden.